KaranTina
Mesaj Sayısı : 247 Yaş : 33 Nerden ? : Dünyadan... Kayıt tarihi : 16/04/07
| Konu: Topraksız tarım mümkünmü Cuma Nis. 27, 2007 10:22 am | |
| Günümüz gelişmiş ülkelerinin başarı ile uyguladıkları topraksız tarım; Durgun halde veya akan besin eriyiklerinde,yahut besin eriyiklerince zenginleştirilmiş organik veya inorganik katı ortamlarda bitki yetiştirilmesidir. Günümüzde bir çok ülke tarafından başarıyla ve yüksek oranda (%80)uygulanmaktadır. Neden topraksız tarım derseniz; 1-Artan dünya nüfüsuna oranla azalan üretim alanları, 2-Büyük tehlike erezyon, 3-Giderek artan hatalı üretim sonucu oluşan çoraklaşma, 4-erleşim ve turizm alanlarının üretim alanlarını kısıtlaması, 5-Topraktaki zararlı ve hastalık etmenlerinin çogalması, 6-Artan gübre tüketimi talabi, 7-Su sıkıntısı, 8-..... 9-..v.s gibi nedenleri sıralayabilirim. Katı ve sıvı ortam olmak üzere iki şekilde yapılır. Kısaca üstünlüklerine gelince; 1-Daha yüksek verim alınır. 2-Daha kaliteli ürün alınır. 3-Daha az gübre kullanılır. 4-Daha az su kullanılır. 5-Bitkiler su ve besin maddesi stresi çekmezler. -Erken ürün alınır. 6-Yetiştirme ortamının sterilizasyonu toprağa göre daha kolaydır. 7-Yabancı ot kontrolü ve toprak işlemeye gerek yoktur. -Bitki yoğunluğu, ışık etmeni dikkate alınarak toprağa göre daha fazla olabilir. 8-... 9-..v.s olarak sıralamak mümkündür.Detaylı bilgi almak yada paylaşacak birşeyleri olanlar varsa memnun olurum.Gönlünüz kadar çevrenizinde güzel olması dileklerimle...
| |
|