Uluslararası — 60 yıl önce, nükleer savaşın hortlamasıydı Atom Bilimcileri Bülteni’nin(Atomic Scientist Bulletin) soğuk savaş kronometresi olan Kıyamet Saati’ni yaratmış olan. Gece yarısına yaklaştıkça, dünya kıyamete o kadar yaklaşacaktı.
“Bilim adamları olarak, nükleer silahların tehlikelerinin ve yok edici etkilerinin farkındayız ve insanlığın belki hiç düzelmeyecek olan iklim tehlikesine olan etkilerini de öğrenmekteyiz. Dünya vatandaşları olarak, hükümetlerin ve toplulukların modası geçmiş nükleer silahları yok etmek ve gelecek iklim tehlikesinden korunmak amaçlı hiçbir şey yapmamaları durumunda öngördüğümüz tehlikelere ve yaşamak zorunda bırakıldığımız gereksiz risklere karşı insanları uyarmalıyız.”
Stephen Hawking, BAS sponsoru, Cambridge Üniversitesi matematik profesörü, The Royal Society üyesi
Bu günlerde, süper güç kutuplaşması tehlikesi ortadan kalkmış olabilir, ama nükleer anlaşmazlık tehdidi sürüyor. Ve buna ek olarak, kıyamet günü saati kadranını hareket ettiren yeni bir güç daha var: küresel ısınma.
Son 60 yılda, saat gece yarısına 17 dakika uzaklıkla 2 dakika uzaklık arasında sürekli gidip geldi.
Her yeni nükleer tehditle, 12’ye yaklaştı. Soğuk Savaş sonunda, 1991’de, saat 12’ye 17 dakika kalayı gösteriyordu. Her yeni silah kısıtlayıcı antlaşmayla biraz daha geri gitti. Nükleer silahların yeniden gündeme gelmesi ve küresel ısınma, kadranı 2 dakika ileri çekti: 12’ye 5 kalaya.
Yeni nükleer tehditler, saati ABD ile SSCB arasındaki nükleer oyunun karanlık günlerindeki pozisyonuna çekiyor. Bunlara Kuzey Kore’yi nükleer silahlar kulübününe resmi üyeliğini getiren nükleer denemesi, ve ABD’yi İran’ın saldırılarından korumak için stratejik olarak kullanılması planlanan nükleer silahlar da dahil.
Nükleer savaş olasılığını yok etmek kadar önemli bir konumuz da küresel iklim değişikliği, ki kendisi nükleer gerilimin yanına yeni eklendi.
Greenpeace Akdeniz Barış ve Silahsızlanma Kampanyası Sorumlusu Aslıhan Tümer “Kıyamet Saati ileri gittiği gibi geri de gidebilir; yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, enerjinin akıllı kullanılması, enerji tasarrufu ve nükleer silahsızlanma yönünde atılacak adımlar saatin yönünü değiştirebilir” dedi.
Nükleer savaş tehdidini en aza indirmek için, hükümetlerin nükleer silahların kullanımına karşı çıkan kendi vatandaşlarını dinlemeleri gerekiyor. Einstein demişti ki, atomun parçalanması her şeyi değiştirdi, düşünce tarzımız haricinde: artık davranış biçimimizi değiştirmemiz gerekiyor.