İyi Bir Çevreci.
Ağırlaşan yaşam koşulları altında bunalan çağımız insanı; zihnî ve bedenî yorgunluklarından sıyrılıp biraz olsun dinlenebilmek, biraz soluklanabilmek için çözümler araştırır kendisine. Çözümü de kimi zaman bulunduğu mekanlardan uzaklaşmada, kimi zaman da monotonlaşan yaşantısını kabullenmede bulur. Oysa hayatı bize kolaylaştıracak, daha rahat ve huzurlu yaşamamızı sağlayacak çözümler üretmek hiç de zor değil. Yeter ki biraz bakış açımızı değiştirip, amacımızın ne olduğunu hatırlayalım.
Bulunduğumuz mekanda çevremize bir göz atıp bize ulaşan mesajlara dikkat edelim. Bütün samimiyetimizle incelediğimizde, etrafımızdaki eşyalar acaba hangi amaçla oraya konmuş? Bize ne kolaylık sağlıyor? Yoksa hiçbir işe yaramadığını bildiğimiz halde yıllarca taşımamız gerektiğine inandığımız eşyalarla mı dolu çevremiz?
İyi bir çevreci, bulunduğu mekanları en faydalı hale dönüştürecek bilgiye sahip olan kişidir. Etrafında bulunan her şeyi en verimli şekilde kullanabilme zihniyetindedir. Çevreyi temiz ve düzenli tutmak değildir çevrecilik. Evini düzenli tutabilmek gayesiyle sürekli çocuklarına baskı yapan bir anneyi düşünün. Doğrusu içinde yaşayanlar için o ev adeta bir işkence ortamıdır. Halbuki bir ev, hiçbir zaman bir mobilya vitrini kadar düzenli olmamalı; aksine sağlıklı yaşanacak kadar temiz, huzurlu yaşanacak kadar da dağınık olmalıdır.
Her şey amacına hizmet ettiği oranda değer kazanır. Pırıl pırıl kütüphanede düzenli duran kitaplar değil, amacına yönelik kullanılmış ve yıpranmış olanlar güzelliğinin ifadesidir. İyi bir çevreci de; bulduğu pratik çözümlerle eşyayı amacına yönelik kullanmayı hedefler. İlla kitapların kütüphanede düzenli bir şekilde tutulmasına özen gösterilmesi belki de onların hiç okunmamasına neden olacaktır. Oysa gözümüzün ilişebileceği, elimizi uzattığımızda ulaşabileceğimiz tarzda serpiştirilen kitaplar, günün her saatinde bizi okumaya davet eder.
Yaşadığımız mekanlarda sadece birkaç dakikada oluşturabileceğimiz pratik çözümler sayesinde çok büyük kolaylıklar sağlamak mümkün. Örneğin; duvarlarımıza yapıştırarak oluşturabileceğimiz karton ya da plastik ceplerin birçok ihtiyacımızı nasıl karşıladığını siz de göreceksiniz. Günlük yaşantımız içerisinde sıkça kullandığımız eşyaları bu şirin ceplere koyduğumuz takdirde hem birçok çekmeceden çok daha pratik olduğunu fark edecek hem de hayatımızdaki gereksiz zaman kayıplarından kurtulmuş olacağız. İsteğimiz mekanlarda istediğimiz amaçlarda kullanarak değişik şekillerde istifade etmek bizim elimizde.
Kendini yenileyen, mesleğinde monotonlaşmayan, kendisini daima yenileyen iyi bir çevrecinin hayatımızı kolaylaştıracağı, cazip hale getireceği pratik çözümleri sunmaya devam edeceğiz.