Türk Kahvesi, tadı damakta en uzun süre kalan kahve türü. Tüm yönleriyle, sağlık koşullarına tam uygun kahve.
Pişirilip servis edilen Türk Kahvesinin telvesi fincanın dibinde kalır, içilmez. Bu da sağlıklı oluşunun göstergesi. Ayrıca Türk Kahvesine özgü fal geleneğinin doğmasının da nedeni.
Nasıl yıllardır çay ƒdeti 'five o'clock tea' (beş çayı), içtiğimiz çay İngiliz çayı diye anılıyor, oysa İngiltere'de yetişmiyor, aynı şekilde Türk Kahvesi de kültürünü, lezzetini Türkiye'den aldığı için, Türk sıfatıyla anılıyor.
Türk Kahvesi Türkiye'de yetişmeyen 'Arabica' türü, yüksek kaliteli çekirdeklerden üretiliyor. O eşsiz tadını koruyabilmesi için, kavrulduktan hemen sonra tüketilmeli ya da aromasını koruyacak şekilde paketlenmelidir.
TÜRK KAHVESİ NASIL PİŞİRİLİR
İçme suyunu fincanla ölçerek cezveye koyunuz.
Her fincan için iki çay kaşığı kahve (5 gr), iki çay kaşığı şeker (arzuya göre) ilave ediniz.
Kısık ateşte kahve ve şekeri iyice karıştırınız.
Bir süre sonra kabaran köpüğü fincanlara pay ediniz.
Kalan kahveyi bir taşım daha pişiriniz ve fincanlara boşaltınız.
Türk Kahvesi sunulurken yanında su verilmesi gelenektir. İçilen su ağzı kahve lezzetine hazırlar.