::.Kalitenin Yeni Adresi.::
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
::.Kalitenin Yeni Adresi.::

Paylaşımın Yeni Platformu...
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Kayseri Gelinboğanlı gendime yemeği

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
KaranTina
-Site Admini-
-Site Admini-
KaranTina


Mesaj Sayısı : 247
Yaş : 33
Nerden ? : Dünyadan...
Kayıt tarihi : 16/04/07

Kayseri Gelinboğanlı gendime yemeği Empty
MesajKonu: Kayseri Gelinboğanlı gendime yemeği   Kayseri Gelinboğanlı gendime yemeği Icon_minitimeC.tesi Nis. 28, 2007 5:34 pm

Geleneksel değerlerine bağlı şehirlerden biri olan Kayseri'nin yöresel özelliklerinin dışında birbirinden ilginç hikayeleri de var.

Ayfer T. Ünsal

Kayseri şehircilik açısından muhteşem bir kent... Geniş geniş caddeler, yemyeşil refüjler... Gayet düzenli işleyen toplu taşıma araçları... Ve her yeri tarih kokan bir kent dokusu... Bir tarihi esere bakarken bir diğerini kaçırıyorsunuz.

Kayserili ünlü işadamları, Erciyes Üniversitesi rektörü Mehmet Şahin vasıtasıyla kente olan vefa borçlarını milyarlık yatırımlarla ödemişler. Erciyes Üniversitesi içerisinde bu şekilde yapılmış çok sayıda bina ve tesis var.

Kayseri nin mutfak kültürü

Doğal olarak, en fazla ilgi duyduğum konu; yemek kültürü oluyor. İlk günü Sabancı Kültür Merkezi nde yemek konusunda araştırma yapmakla geçiriyorum. Bana kütüphane görevlileri çok yardımcı oluyorlar.

İkinci gün, doğru Arkeoloji Müzesi ne gidiyorum. Kültepe de çıkan Asurlulardan kalma ocak çok ilgimi çekiyor. Dakikalarca onun başından ayrılamıyorum. Ya o muhteşem anforalar... Daha çok tahıl saklamak için kullanılan bu anforalar boğa başlı ve gövdeleri bir boğa kadar büyük... Üçbin sene önce insanlar tahıllarını bile büyük bir estetik içerisinde saklamışlar.

Kayseri de ****** Müzesi ve Etnoğrafya Müzesi de var. Güpgüpoğlu ailesinin konağı yeni Etnoğrafya Müzesi haline getirilmiş. İçerisindekiler çok güzel de, ya konak... Doğrusu o şekilde bir ön mutfağı ve yanı sıra muhteşem bir ana mutfağı olan konağa hanım olmak isterdim!

Talas ta eskiden bir Amerikan Koleji vardı. Küçücük bir kızken oralara gitmiş ve görmüştüm. Amerikan Koleji nin kapanmasıyla o kampüs şu anda Erciyes Üniversitesi nin misafirhanesi haline getirildi. Kampüs içerisinde Amerikalılardan kalma dev bir tandır fırın var. Düşünün o zaman Amerikalılar okullarındaki öğrenci, öğretmen ve personel için tandır ekmeği yapıp çıkartmışlar. Bugün, orası restore edilmiş, ancak kullanılıp kullanılmayacağını bilemiyorum.

Geçmişten bir tarif

Rektör Şahin, Üniversitesini geliştirmek kadar Kayseri kültürünün devamını sağlamaya da meraklı. Bana "Geliboğanlı gendime yemeği" ni tarif etti. Bir hikayesi olan bu yemeği okurlarla paylaşmak istedim. Eskiden Kayseri de sığırın ön ayaklarının diz kısmını üzerinde yer alan eti ile birlikte kuruturlarmış. Yani, eti pastırma yaparak saklamanın yanı sıra, bir de böyle bir yöntem izlemişler. Şimdilerde pek çok gelenekte olduğu gibi bu gelenek de sürdürülmüyor.

Evet, Rektör Şahin in dediğine göre bu kısım pek de lezzetli olurmuş. Efendim, Anadolu nun ortasından doğusuna kadar pek çok ilde küp içerisinde dövme/yarma ile yemek pişirmek adeti vardır. Genellikle 30-40 cm. derinliğinde, 15-20 cm. ağzı olan bu küpler, köze gömülmek sureti ile 7-8 saat süresince orada tutularak yemek pişirilir. İşte Kayseri de de böyle bir adet var. Gendime denilen kabuğu soyulmuş buğday, kurutulmuş diz kemiği ile yeterli miktarda su ile sabahtan ateşe gömlüyor. Ve akşama kadar yavaş yavaş pişerek, akşam yemeği için hazır oluyor.

Artık hikayemize gelebiliriz. Bu gendimeli/dövmeli ve kurutulmuş, diz kemikli yemek o kadar nefis oluyor ki, herkes daha fazlasını yemek için çabalıyor adeta. Biliyorsunuz eskiden, belki halen evdeki gelinin, kaynananın izni olmadan herhangi bir şey yemesi söz konusu değil. Halbuki bu yemek o kadar nefis ki, gelinin biri, kaynanasının yokluğundan istifade, bu harikulade yemeği ayakta başlıyor atıştırmaya. Kaşığına yemeğin belki en güzel yeri, diz kemiği takılıyor... Hiç tereddüt etmeden onu da götürüyor. Ve... kötü tesadüf tam bu sırada mutfağa kaynana giriyor. Gelin, aceleyle kemiği yutmaya çalışırken nefes borusuna takılıyor ve hemen orada yitiriyor yaşamını... Ve o tarihten sonra da bu yemeğin ismi, "gelinboğan gendime yemeği" kalıyor.

Son söz...

Aslında bu ironik hikayeden alınacak çok ders var. Öncelikle eskiden yiyeceğin çok dikkatlı kullanıldığı, yani israf edilmediği. Özellikle gelinlerin yarı aç gezdiği. Yiyeceklerin savaş olur korkusuyla mutlaka yedeklendikleri. Kadınların hemen hiçbir konuda özgürlüklerinin olmadığı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://kaliteninyeri.yetkin-forum.com
 
Kayseri Gelinboğanlı gendime yemeği
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
::.Kalitenin Yeni Adresi.:: :: KADIN DÜNYASI :: Mutfağım Ve Tarifler-
Buraya geçin: